Genealogie

Wat heb ik te bieden?

Op dit moment kan ik u een aantal kwartierstaten laten zien. Een kwartierstaat is een overzicht van alle voorouders, zowel in de mannelijke als de vrouwelijke lijn. Het zijn grafische voorstellingen, waarbij onderaan de zgn. proband staat en daarboven overzichtelijk zijn of haar ouders. daarboven de grootouders. Helemaal bovenaan staan de overgrootouders vermeld. In blauw zijn het hyperlinks naar de nog eerdere generaties. 

Hoe is het allemaal begonnen
Gedurende vele jaren heb ik gegevens verzameld over mijn voorouders. Ik ben daar vooral toe gekomen, doordat mijn oom Louis Luiten al eind veertiger jaren heel veel gegevens heeft vastgelegd in een zgn. Familiealbum. Oom Louis had destijds speciaal voor mij er een kopie van gemaakt; handgeschreven wel te verstaan. Ik ben hem daar nog steeds zeer dankbaar voor. Na zijn overlijden heb ik het origineel mogen krijgen. Dat album is echt van onschatbare waarde en is een sieraad in de boekenkast. 
Oom Louis was in die jaren in de gunstige omstandigheid dat hij zowel oude gegevens van de familie Luiten als Groenewegen (mijn moeder) heeft kunnen verzamelen. Hij was de jongste uit een tamelijk groot gezin en woonde een aantal jaren met zijn moeder alleen en heeft heel veel verhalen van haar gehoord. Bovendien woonde hij na zijn trouwen min of meer in bij zijn schoonvader (mijn opa Groenewegen) en heeft daar zijn bestand voorouders en anekdotes nog eens flink kunnen uitbreiden. Het resultaat is het eerder genoemde familie album waar ik onnoemelijk veel uit geput heb, met name voor de periode na 1811.

Hoe ging het verder
Ik heb zelf in de periode dat ik in het centrum van Den Haag werkte regelmatig gaan snuffelen bij het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie). Daar heb ik wat verder terug in de tijd kunnen gaan. Het heeft mij gestimuleerd regelmatig bij archieven in provincies en gemeenten te gaan zoeken naar nog meer gedetailleerde informatie. Wanneer ik op vakanties of op dienstreis in een verre stad kwam, was er vaak toch even tijd ingeruimd voor wat genealogisch onderzoek. Ik moet zeggen dat die bezoekjes niet altijd even succesvol waren, maar regelmatig kwamen er toch zeer interessante gegevens boven water. En dat stimuleerde weer verder te gaan.
Toen ik verhuisde naar Lelystad is er een beetje de klad in gekomen. Maar oom Louis was inmiddels gepensioneerd en had weer tijd en zin om aan de stamboom te werken. Bij het CBG heeft hij weer een schat aan gegevens verkregen en hij is het die de uiterst belangrijke link naar de 16e -eeuwse adellijke familie van Groenewegen heeft kunnen leggen.
In de laatste jaren van de vorige eeuw heb ik gewoond in Kopenhagen en daar in de vrije uren diverse website kunnen bestuderen en heb ik alles wat ik te weten kon komen in het PC-programma Pro-Gen ingevoerd.

Ook heb ik de laatste jaren veel informatie vanuit GeneaNet betrokken. Al heb ik daar wel vaak problemen met de bronnen. Die worden namelijk maar spaarzaam meegeleverd. Dat is de reden dat ik begonnen ben om van alle gegevens de primaire bron op te zoeken en zo mijn kwartierstaat te documenteren. Ik ben van plan die gedocumenteerde kwartierstaat te zijner tijd op deze website te zetten.

Hoe eindigt het
Stamboom onderzoek eindigt nooit. Met het beschikbaar komen van veel genealogisch materiaal in digitale vorm, is te verwachten dat we nog sprongen vooruit kunnen maken in het completeren van de stamboom. Mijn grote wens is dat ik voldoende tijd en energie zal hebben om:
– een paar storende gaten in de kwartierstaat in te vullen,
– meer aandacht te geven aan bronvermelding en verificatie van de gegevens,
– meer informatie over de mensen zelf te kunnen verzamelen,
– mijn informatie ter beschikking te stellen aan een ieder die het weten wil,
– de onbetwistbare link naar Karel de Grote te ontdekken; Ik heb wel een afstammingslijn, maar die heeft een betwistbare schakel.